FACEBOOK INSTAGRAM
FACEBOOK INSTAGRAM

Kietasis šampūnas ir kaip jį pasirinkti

2021-03-25

Kasdien stengiesi sumažinti savo sukuriamų atliekų kiekį, todėl vienas iš dalykų, kurių nebedarai – nebeperki skysto šampūno plastikiniuose buteliukuose. Juos jau pakeitei kietaisiais šampūnais, kuriuos įsigyji be pakuotės ar suįrančioje pakuotėje. Šiandien kietieji šampūnai tampa vis populiaresni ir lengviau prieinami, tačiau ir čia galima lengvai pasimesti ir dažnai sunku suprasti, kurie kietųjų šampūnų tipai yra „natūralūs“ ir veiksmingi. 

Paprašiau Živilės Fornari – kietųjų muilų ir šampūnų kūrėjos, Dygo studijos įkūrėjos, papasakoti, kaip perskaityti kietųjų šampūnų etiketes ir kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp įvairių jų rūšių.

dygo studio šampūnas
Dygo kietasis šampūnas

Muilinti aliejai ar paviršiaus aktyviosios medžiagos: kas tai?

Šampūnai pagaminti iš sumuilintų aliejų turi labai panašią formulę kaip ir kūno ar rankų muilai. Šios rūšies šampūno pH yra šiek tiek bazinis (maždaug 8–10), todėl po plaukų plovimo rekomenduojama skalauti vandeniu su šlakeliu acto, kad subalansuotumėte pH. Mūsų plaukų ir galvos pH yra šiek tiek rūgštus, maždaug 4,5–5,5, todėl šampūno muilas nėra tobulas sprendimas visų tipų plaukams ir gali sukelti sausą, lipnią, niežtinčią galvos odą ar riebaluotus plaukus.

Be paprasto muilo yra ir kitų sudėtingesniais procesais pagamintų paviršiaus aktyviųjų medžiagų, kurių pH yra žemesnis ir švelnesnis nei muilintų aliejų. Mes juos vadiname „surfaktantais“, norėdami juos atskirti nuo paprasto muilo (kuris taip pat yra paviršinio aktyvumo medžiaga (PAM)). Šampūnų, kurie pagaminti naudojant „surfaktantus“, pH yra panašesnis į mūsų plaukų ir galvos odą, jie švelniau valo. Juos naudojant nereikia plaukų skalauti acto ir vandens mišiniu ir laukti kol plaukai pripranta ir adaptuojasi.

Norint suprasti, ar šampūnas pagamintas kaip muilas ar su „surfaktantais“, svarbu įsiminti du skirtingus ingredientų tipus. Muilinti aliejai vadinami dviem žodžiais: pirmasis žodis visada yra natris, pavyzdžiui, natrio olivatas (muilintas alyvuogių aliejus), natrio kokoatas (muilintas kokosų aliejus). „Natris“ ir „-atas“ priesaga rodo, kad recepte yra muilintų aliejų ir jo pH yra aukštas. Dažniausiai šampūnuose naudojami „surfaktantai“ yra natrio kokoilo izetionatas (SCI), natrio laurilsulfatas (SLS), natrio laurilsulfoacetatas (SLSA), kokamidopropilo betainas, natrio kokosulfatas (SCS), decilo gliukozidas ir kt.

Kokia gali būti kietųjų šampūnų sudėtis?

Kietieji šampūnai, pagaminti iš „surfaktantų“ yra puiki alternatyva skystiems šampūnams plastikiniuose buteliukuose, kurių sudėtyje yra 80% vandens. Šio tipo šampūnai pasižymi efektyvumu, didele koncentracija, ilgaamžiškumu ir lengva tranzicija nuo įprasto šampūno į kietąjį, tvaresnį variantą. Tačiau kaip ir kiekvienas dalykas, kietieji šampūnai turi savo trūkumų ir neigiamą pusę, todėl labai svarbu atidžiai skaityti jų etiketes. Kietuosiuose šampūnuose dažnai naudojami ingredientai, kurie sunkiai sutelpa į „natūralių“ ir etiškai išgautų apibrėžimą. Kietieji šampūnai gali būti sudaryti iš ingredientų, išgautų iš palmių aliejaus, pavyzdžiui, cetilo arba cetearilo alkoholio, natrio laurilsulfato (SLS), laurylo gliukozido, BTMS-50, BTMS-25 ir kt.

Taip pat galite rasti kietų šampūnų, kurie vadinami 2in1 ir turi šampūno bei kondicionieriaus funkciją. Šio tipo šampūnai dažnai gaminami derinant skirtingas paviršiaus aktyviųjų medžiagų rūšis ir pridedant kitų kondicionuojančių ingredientų, dažniausiai behentrimonio metosulfato (BTMS), kuris išgaunamas iš rapsų aliejaus, tačiau beveik visada parduodamas jau sumaišytas su cetilo alkoholiu (gaunamu iš palmių aliejaus). 

Kodėl DYGO kietasis šampūnas yra be palmių aliejaus ir plastiko?

Živilė pasakoja, kad jos kuriamų šampūnų „Dygo“ pagrindas yra natrio kokoilo izetionatas, išgaunamas iš kokosų aliejaus, yra 100% biologiškai skaidomas ir labai švelnus. Likusią dalį sudaro augaliniai milteliai, moliai, augaliniai aliejai, kukurūzų krakmolas, asiūklio arbata ir aktyvūs plaukus maitinantys priedai, tokie kaip pantenolis, ryžių baltymai ir glicerinas. Dygo šampūnuose nerasit palmių aliejaus, biologiškai neskaidžių ar iš naftos išgautų ingredientų.

Palmių aliejus pats iš savęs nėra blogas produktas, tik jo paklausa yra tokia milžiniška, kad jo gavyba yra visiškai neetiška, kenkianti vietos bioįvairovei. Palmių aliejus yra pigus, netgi per pigus, todėl jo galima rasti daugelyje prekybos centre parduodamų produktų: sausainiuose, šampūnuose, muiluose, plovikliuose, valikliuose ir t.t. Ypatingai dažnai galim rasti palmių aliejaus kosmetikos priemonėse ir augalinės kilmės produktuose, todėl kad tai puikus pakaitalas gyvūninės kilmės riebalams. Yra begalė palmių aliejaus ir jo gaminių vardų, kuriuos tikrai sunku prisiminti. Produkto etiketėse ieškokite šių priesagų: PALM-, STEAR-, LAUR-, GLYC-. Ingredientai, kurie prasideda tokia šaknimi dažniausiai bus pagaminti iš palmių aliejaus.

Štai čia sąrašas, po kokiais „vardais“ gali slėptis palmių aliejus:

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol.

Gaminant šampūnus be palmių aliejaus dažnai tenka pasikapstyti ir daug sugaišti laiko, kol išsiaiškini, ar tam tikras ingredientas nėra pagamintas iš palmių aliejaus. Pavyzdžiui, kadangi palmių aliejus dėl ekologijos aktyvistų dabar turi neigiamą įvaizdį, dažnai jis paslepiamas pavadinant jį „augalinis aliejus“.

Labai sunku įvertinti, ar palmių aliejus buvo užaugintas ne monokultūriniuose ūkiuose, kurie naikina bioįvairovę. Net ir pažymėti tam tikrų organizacijų etiketėmis palmių aliejus ir jo produktai ne visada bus tvariai pagaminti, ypač, jei jie atkeliauja iš Mailaizijos ar Indonezijos. Daugiau apie palmių aliejų, jo gamybą ir kodėl jis nėra naudojamas kuriant DYGO šampūnus galite paskaityti šiame straipsnyje WHY DYGO IS PALM OIL FREE. O kodėl DYGO šampūnuose naudojamas „fairtrade“ kokosų aliejus štai čia: COCONUT OIL.

Dygo šampūnai pakuojami be plastiko, t.y., galima jų įsigyti visai be pakuotės arba supakuotų į popierių, kurio etiketę vėliau gali pasodinti ir išsiauginti gėlių.

Apibendrinant, ką apkalbėjome, noriu pabrėžti, kad nesiekiame išskirti ir sudaryti „blogų“ ar „gerų“ ingredientų sąrašo, nes ši tema yra daug sudėtingesnė negu gali atrodyti. Tiesiog norime pakviesti susipažinti su dažniausiai naudojamais ingredientais kietųjų šampūnų gamyboje ir apsispręsti patiems, kurie ingredientai sutelpa į jūsų tvarumo ir natūralumo apibrėžimą. Juk kiekvienas žingsnis link tvaresnio vartojimo yra labai svarbus!

Dygo šampūnus rasite čia: DYGO STUDIO

Dygo Instagrame

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.